Monika, Emil och Amos Mattsson rapporterar om livet i Jemen. Vill du ha nå oss? Brev eller paket: Mattsson, SFM, P.O. Box 295, Taiz, Jemen. Tel.nr: +9674240155 (ring helst 16-20 svensk tid) Mobil: +967733053193 (dygnet runt) Skype: (hämta ner programmet Skype www.skype.com och ring gratis. Sök efter ”Emil Mattsson”) MSN (www.msn.com) Mail: mattssonemil@hotmail.com, mattssonmonika@hotmail.com Eller gör inlägg på denna blogg. Då får ju alla del av era hälsningar ...

maj 19, 2006

Veckans u-landsproblem - Monika

Veckans u-landsproblem (att vi inte använt denna vinjett förut är ett under! Hur kunde vi missa den? Och att Johan inte tipsat oss…) är på temat smörgåsar. Då inkluderar vi både själva basen, brödet, och påbyggnadens två steg, smöret och pålägget.

Problemet med brödet här i Jemen är att det inte finns något grovt bröd. Det finns några olika sorter att välja mellan: roti, som är en slags baguette. Helt okej, men tråkigt i längden. Sedan har vi chops som egentligen är flera olika typer av bröd. Det som de har gemensamt är att det är tunna kakor. Också gott om det är riktigt färskt men det förlorar snabbt sin fräschör. Chops passar mer som bröd till mat än som macka med pålägg. Båda dessa sorter kan man köpa lite överallt. Och så har vi Koddam, som jemeniterna kallar ”dark bread” men som fortfarande är ett ljust bröd sett ur ett svenskt perspektiv. Koddam kan man bara köpa på några få platser. Då står de på gatan och säljer ur skottkärror och frallorna kostar 5 realer styck, dvs. knappt 20 öre styck. Det vi saknar är grovt bröd. Riktigt grovt. Det finns inte ens grovt mjöl att köpa så att man kan baka själv

I Sverige hade vi problem med att hitta pålägg, främst för att Emil på den tiden fortfarande spelade rollen av rättfärdighetsvegetarian. (Det har han lagt av med här. Hönorna här bor ännu fler i varje lägenhet men Emil äter ändå. ”De är ju åtminstone lokalproducerade…”) Här har vi få alternativ till något att lägga på mackan. Ost är svårt att hitta men vi brukar kunna köpa hårdost i en av butikerna här – vi pratar inte om svensk prästost precis men det duger. Sedan har vi jordnötssmör och olika marmelader. Och så mjukost. That’s it. Skinka är haram så det kan man ju räkna bort.

Problemet med smöret är mindre: vi äter riktigt Danish Butter på mackorna, nu när det åter har börjat säljas efter bojkotten. (Det har faktiskt funnits i lager hela tiden i vår lokala affär som verkar ha lagt ansvaret på den enskilda konsumenten så vi har köpt det lite i smyg.) Men att alltid äta riktigt smör på mackorna känns inte riktigt hälsosamt och dessutom är det svårt att bre. Så vi längtar efter Lätt&Lagom Oliv.

Som ni kan förstå är detta inte riktigt ett problem för den genomsnittlige jemeniten men det är ett stort problem om man som vi kommer från en kultur som har smörgåsen som ett viktigt inslag i kostcirkeln. Smörgåsen, denna institution, som om den är välkomponerad kan bidra med både mättnad, smak och livskvalité. Här i Jemen bidrar den främst med mättnad.

Nästa veckas problem: få se, bristen på filmjölk? Bristen på familjemüsli? Bristen på gott kaffe? Bristen på bacon? Bristen på vin? Bristen på messmör? Bristen på…

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

"Rättfärdighetsvegetarian"... Det finns ingen anledning att håna den livshållningen. Jag tyckte att jag hade ganska bra koll på dina argument och din attityd. Väldigt lite fariséism, vad jag kunde se, så varifrån du hämtar "rättfärdighetsvegetarian" är ett mysterium. Dessutom tog du dig ju en helgelseälg eller -hjort med jämna mellanrum. Då kämpade du den goda kampen på den planhalvan. Nu: någonannanstans.

Hurra för er nya rubrik. Universum väntade på den.

Varma hälsningar,
M

maj 22, 2006 9:09 fm

 
Blogger Emil said...

Du trycker på en öm punkt Morten. Jag hade hoppats att jag kunde fuska lite i Jemen, ta en kyckling då och då, och sedan komma hem till Sverige och obemärkt gå över till min KRAV-märkta köttpolicy utan att någon skulle få veta något. Och sedan kom min fru och förstörde allting i denna blogg. Och jag måste medge: de första grillade kycklingarna var grymt goda! Nu känner jag dock mer och mer avsmak: de har det verkligen inte lätt i Jemen de små liven. (Gemeinschaft eller gesellschaft - kycklingarna struntar i vilket). Så från och med börjar den långsamma avvänjningen ...

maj 22, 2006 9:41 em

 

Skicka en kommentar

<< Home