Monika, Emil och Amos Mattsson rapporterar om livet i Jemen. Vill du ha nå oss? Brev eller paket: Mattsson, SFM, P.O. Box 295, Taiz, Jemen. Tel.nr: +9674240155 (ring helst 16-20 svensk tid) Mobil: +967733053193 (dygnet runt) Skype: (hämta ner programmet Skype www.skype.com och ring gratis. Sök efter ”Emil Mattsson”) MSN (www.msn.com) Mail: mattssonemil@hotmail.com, mattssonmonika@hotmail.com Eller gör inlägg på denna blogg. Då får ju alla del av era hälsningar ...

maj 06, 2006

Klyftor - Emil

”Det här är den jobbigaste delen med att jobba i Jemen” försökte jag få vår jemenitiska assisterande direktor på centret att förstå när jag tillsammans med honom häromdagen överförde 17000 Skr för våra flygbiljetter hem till Sverige i sommar. 17000 Skr, en hel del för en svensk, men svindlande mycket för en jemenit. För Akram som har en gedigen universitetsutbildning i ekonomi här i Jemen, är det nästan en hel årslön. Tänk er själva att ni arbetar med en utlänning bosatt i Sverige som är beredd att betala hela 300 000 SKr bara för att få åka hem träffa sin familj och sina vänner i några veckor. Så där måste det kännas för Akram. Klyftor. Resurserna i världen är inte jämt fördelade. Vi har fått en stor del av kakan. Andra har fått smulor.

Jag kan längta hem till Sverige där man kan gå omkring och låtsas som att dessa klyftor inte existerar. Här syns de så tydligt varje dag: ständigt alla dessa tiggare och trasiga liv man ser på gatorna. Efter i stort sett varje besök i Supermarketen träffar man på tiggare som frågar efter 10 rialer (40 öre). Vad svarar man? Jag har inte råd?

Häromdagen hälsade vi på hemma hos Muhammeds, vår vakts hus. (Muhammed är f.ö. också Amos största idol och vice versa. Muhammed drömmer om Amos på nätterna och väcker sin fru genom att ropa ”Almos, Almos” …) Muhammed fungerar även som vår fastighetsskötare och tvingas lyssna på när vi gnäller över att det luktar avlopp på toaletten eller att vår air-condition inte fungerar som den ska. Och Muhammed gör verkligen sitt bästa för att vårt hem ska vara i så bra skick som möjligt. Men hemma i Muhammeds egna pyttelilla hus finns det inte någon fungerande air-condition. Faktiskt inte ens någon fläkt. Nej, och faktiskt inte ens något fönster. För ett fönster kostar 500 SKr. Inte mycket för en svensk men en halv månadslön för Muhammed. Och eftersom han redan lever alldeles på marginalen (1000 SKr i månaden ska försörja en familj på sex personer) kommer han kanske aldrig någonsin ha råd att köpa sitt fönster. Och när det inte kommer in någon luft i huset blir det förstås varmt. Olidligt varmt. Vi uppskattade temperaturen till uppemot 40 grader när vi var där. Klyftor. Vissa har det. Andra har det inte. Vi har bestämt oss: det blir ett fönster som sommargåva till Muhammed.