Monika, Emil och Amos Mattsson rapporterar om livet i Jemen. Vill du ha nå oss? Brev eller paket: Mattsson, SFM, P.O. Box 295, Taiz, Jemen. Tel.nr: +9674240155 (ring helst 16-20 svensk tid) Mobil: +967733053193 (dygnet runt) Skype: (hämta ner programmet Skype www.skype.com och ring gratis. Sök efter ”Emil Mattsson”) MSN (www.msn.com) Mail: mattssonemil@hotmail.com, mattssonmonika@hotmail.com Eller gör inlägg på denna blogg. Då får ju alla del av era hälsningar ...

april 07, 2006

Power cut och bristen på pressfrihet – Monika

Jag tror inte att vi nämnt alla våra strömavbrott här på bloggen. Vi har s.k. power cut varje kväll just nu och oftast också på dagarna. Detta innebär alltså att strömmen stängs av för att spara på elektriciteten. Det är inte i hela staden samtidigt utan i ett begränsat område. Jag läste i Yemen Times, den enda engelskspråkiga tidningen vi kan få tag på här (se not nedan), att om man har en viktig tillställning, t.ex. ett bröllop så ska man ta kontakt med ”el-myndigheten” innan för att försäkra sig om att inte festen blir mörklagd. Det stod inte i klartext men att ”ta kontakt med” i det här fallet lär nog innebära att man får betala en slant för att det inte ska bli power cut. Mutor är väldigt vanligt – Yemen är ett av de mest korrupta länderna i världen enligt undersökningar som gjorts. (Kanske har till och med vissa av mina studenter mutat sig in på kursen.... Ja, inte till mig utan till Utbildningsförvaltningen)

Men vi svenskar behöver inte muta oss till ström – vi har nämligen en egen generator. Så när strömmen går så får en av oss springa iväg och slå på generatorn så att vi har el igen.
När man tänker på alla strömavbrotten kan man också förstå varför man väljer att använda gasspisar här. Gasspisarna fungerar ju alltid. Och för de vanliga jemeniterna som inte har en generator är det viktigt att kunna laga mat oavsett om det finns ström eller inte.

Not: Det fanns tidigare en Yemen Observer också men den tidningen publicerade en artikel om Muhammed-bilderna och publicerade i samband med den artikeln bilderna i miniformat och med ett stort kryss över. Artikeln hyllade Muhammed (Peace Be Upon Him (så skriver man alltid )) som den största. Men tidningen fick läggas ner och redaktören sitter fängslad i ett speciellt journalistfängelse (där det säkert är rätt trångt). Rättegången pågår och åklagaren vill att han ska förbjudas att arbeta inom journalistiken under resten av hans liv. Det är svårt att få tag i information om fallet här men det har varit en intervju i Newsweek med honom. Kanske vet ni mer om detta än vi?