Monika, Emil och Amos Mattsson rapporterar om livet i Jemen. Vill du ha nå oss? Brev eller paket: Mattsson, SFM, P.O. Box 295, Taiz, Jemen. Tel.nr: +9674240155 (ring helst 16-20 svensk tid) Mobil: +967733053193 (dygnet runt) Skype: (hämta ner programmet Skype www.skype.com och ring gratis. Sök efter ”Emil Mattsson”) MSN (www.msn.com) Mail: mattssonemil@hotmail.com, mattssonmonika@hotmail.com Eller gör inlägg på denna blogg. Då får ju alla del av era hälsningar ...

november 02, 2006

Separation - Emil


Jag vänjer mig aldrig riktigt vid separationen mellan kvinnor och män här i Jemen. Allt i samhället tycks finnas för att upprätthålla denna klyfta mellan könen: Kvinnor är heltäckta vilket gör att deras personlighet i det offentliga livet försvinner och ersätts av ett svart tygstycke. Männens roll är att stå för familjens externa kontakter, dvs arbeta och sitta på trottoaren och tugga qat, medan kvinnans roll är att stå för familjens inre liv, dvs barnpassning, städning och matlagning. Kvinnor och män sitter aldrig bredvid varandra på bussen, de kan inte prata med varandra privat om de inte är släktingar (gissa varför många gifter sig med sina kusiner), och många gånger äter de inte ens ihop i familjerna.

Och det tragiska är att klyftan mellan kvinnor och män bara har blivit allt större de senaste trettio åren.

Jag kan förstå att denna separation kan ha sina poänger. Jag kan förstå att äktenskapen antagligen håller bättre och att människor är otrogna i mycket mindre grad än i Väst. När man så totalt har separerat könen till olika sfärer finns det ju liksom inga farliga och frestande mötesplatser som kan leda till något fuffens mellan män och kvinnor.

Men kanske separationen leder till en annan slags ”omoral”. När sökmotorn Google för ett tag sedan rankade de länder där sökordet ”sex” förekommer mest flitigt så är åtta av tio muslimska länder i Mellanöstern.

Och trots att man sedan några år tillbaka i Jemen drev igenom en lag som gör att datorerna på internet-caféer måste vara öppna och offentliga (inga bås längre), och trots att de två internetoperatörerna i Jemen har filter som gör att man inte surfa på sidor som innehåller ordet ”sex”, är hälften av alla nöjessidor som surfas på i Jemen pornografiska sidor.

Kanske en naturlig konsekvens av en onaturlig separation mellan könen.

Ofta får livet i den här kulturen mig att se på Bibelns texter på ett nytt sätt. Den jemenitiska kulturen idag liknar antagligen i ganska hög grad den kultur Jesus och den första kyrkan levde i. Så när Paulus i sitt brev till Galaterna skriver: ”Nu är ingen man eller kvinna, alla är ni ett i Kristus” måste det ha varit oerhört provocerande och radikalt i sin tid. (Enligt Thomas Cahill var det första gången i litteraturens världshistoria som denna radikala jämställdhetstanke sattes på pränt. Festligt, eftersom de flesta kanske associerar Paulus med helt andra värderingar.)

I Jemen skulle en rörelse som drev åsikten att könsskillnaderna på något sätt skulle suddas ut i människans möte med Gud snabbt bli dömd som heretiker.

Jag tror att det enda som kan vända denna utvecklingen är kvinnor som vågar trotsa konventionerna och strunta i vad folk säger. Det ska bli spännande att följa utvecklingen i Jemen de närmaste decennierna och se om de kommer att våga.