Monika, Emil och Amos Mattsson rapporterar om livet i Jemen. Vill du ha nå oss? Brev eller paket: Mattsson, SFM, P.O. Box 295, Taiz, Jemen. Tel.nr: +9674240155 (ring helst 16-20 svensk tid) Mobil: +967733053193 (dygnet runt) Skype: (hämta ner programmet Skype www.skype.com och ring gratis. Sök efter ”Emil Mattsson”) MSN (www.msn.com) Mail: mattssonemil@hotmail.com, mattssonmonika@hotmail.com Eller gör inlägg på denna blogg. Då får ju alla del av era hälsningar ...

oktober 16, 2006

Kvinnofängelset - Monika

Idag har jag än en gång besökt kvinnofängelset här i stan. Sorgliga människoöden som sitter inspärrade på en sorglig institution. Vårt center åker dit en gång var tredje vecka och det vi erbjuder tycks inte vara mycket: några deciliter juice, några deciliter mjölk, några ostbitar, en liten youghurt, en apelsin, en banana.en tvål, lite tvättmedel och en liten flaska schampo. Idag fick de dessutom lite extra ramadanlyx i form av kokosnötsolja till hår och hud. Inte mycket. Men för de inspärrade kvinnorna betyder dessa enkla gåvor att de kan äta sig lite mer mätta ikväll när kanonskottet skjuts i skymningen.

Idag hade vi fått felaktiga uppgifter om hur många kvinnor som fanns inspärrade så vi hade med oss för mycket grejer med oss. Det mesta kunde vi ta med tillbaka (t.o.m. mjölken har lång hållbarhet) men frukten var vi tvungen att ge bort. Alla barn i fängelset fick komma in och hämte en stor klase bananer. För en liten pojke som växt upp i ett fängelse i Jemen är glädjen över att stå med två kilo bananer i famnen obeskrivbar. Roligt att se några lyckliga ansikten i denna miljö! Även lite youghurt behövde vi ge bort – vi försökte se till att kvinnan som födde barn för två dagar sedan fick lite extra så att hon klarar av att återhämta sig efter förlossningen. (Hennes brott? Äktenskapsbrott – babyn tillhör en annan man än hennes make.)

Den här gången var det väldigt många flyktingar från Somalia och Etiopien där. De hade blivit tagna i hamnen i Hodeida då de försökte ta sig vidare till Saudiarabien med fraktfartyg. Eftersom de inte har papper på att de får vara i Jemen hamnade de i fängelset. Nu måste de betala för att bli släppta och få papper på att de får resa vidare till Saudiarabien. 15000 rialer förväntas de betala, ungeför 600 svenska kronor (men mer som 6000 i praktiken). Annars skickas de tillbaka till Etiopien om några veckor.

En del kvinnor är inte gravida när de kommer in i fängelset men blir tyvärr det medan de sitter där. Vakterna besöker kvinnorna och kvinnorna låter sig utnyttjas för att få en drägligare situation. Är du god vän med vakten kanske du får vissa privilegier som du inte skulle ha annars. Är det inte tragiskt att redan utsatta människor ska behöva förnedras och plågas ännu mer?

Tyvärr är fängelsearbetet som vi bedriver helt beroende av insamlade medel från omvärlden och nu börjar kassan sina. Kanske kan vi bara besöka dem några gånger till. Vad kan du göra för att förbättra kvinnornas situation? Skänk pengar! Mejla mig om du vill ge så kan jag berätta hur!