Monika, Emil och Amos Mattsson rapporterar om livet i Jemen. Vill du ha nå oss? Brev eller paket: Mattsson, SFM, P.O. Box 295, Taiz, Jemen. Tel.nr: +9674240155 (ring helst 16-20 svensk tid) Mobil: +967733053193 (dygnet runt) Skype: (hämta ner programmet Skype www.skype.com och ring gratis. Sök efter ”Emil Mattsson”) MSN (www.msn.com) Mail: mattssonemil@hotmail.com, mattssonmonika@hotmail.com Eller gör inlägg på denna blogg. Då får ju alla del av era hälsningar ...

september 29, 2006

Ramadan Karim! - Monika

Som ni kanske vet har vi nått fram till Ramadan – fastemånaden. Spännade att befinna sig här under denna tid då samhället ändras. Helt plötlsigt ändras tiderna i samhället. Eftersom man (läs muslimer) inte får äta mellan soluppgång och solnedgång så försöker man att sova på dagtid för att stiga upp på eftermiddagen lagom til fyra-bönen. Sedan när solen går ner strax efter sex så ekar ett kanonskott över staden som signalerar att nu får man äta igen. Så håller man sig vaken hela natten, vissa äter ett mål mat vid tolv, och sedan är det frukost vid fyra. Så går man till sängs igen efter första bönen.

När jag skriver ”man” är det givetvis en sanning med modifikation. De kommunala skolorna kör undervisning på förmiddagarna, men med kortare lektioner, under Ramadans tre första veckor (tror jag, inga lärare verkar riktigt veta hur länge de arbetar), och många offentliga inrättningar gör likadant. Vår skola kör på som vanligt de två första veckorna. Men om du är du mamma till många barn är det inte så lätt att försöka ändra på deras dygnsrytm under en månad. dessutom ägnar många kvinnor större delen av dagen åt att förbereda maten som ska ätas i skymningsljuset. Så de som helt kan ändra sin dygnrytm är ju inte så många: kanske framförallt unga män utan stort ansvar på jobbet eller familjen.

Men om du äger din egen butik så kan du göra som du vill: Emil skulle besöka en resbyrå under Ramadans första dag och åkte dit vid sextiden på kvällen och tänkte att nu är det nog öppet ändå. Men det var stängt. Medan han står där och ser snopen ut stannar en bil och berättar att de öppnar nio på kvällen och stänger tre-fyra på morgonen. En del väljer att ha öppet på eftermiddagarna för att sedan stänga några timmar och sedan ha öppet hela natten.

Under Ramadan är det tradition att man får en trettonde månadslön om man arbetar inom den privata sektorn. Dessa extra pengar kommer väl till pass då det är dyrt att äta stora måltider varje kväll, och mot slutet av Ramadan ska man också ge bort gåvor. (Tänk om vi skulle fira jul en månad – det skulle innebära en del merkostnader…). Inom den offentliga sektorn har man aldirg tidigare fått denna extra lön… men i år dör den upp! Att det råkar sammanfalla med presidentvalet och att pengarna betalades ut endast några dagar innan folket gick till valurnorna kan ju knappast vara ödets nyck. (Presidenten blev omvald med cirka 80% av rösterna. En nedgång från förra valet då han fick 96%).

Men Ramadan handlar inte bara om mat och pengar; det är också en period då man försöker att vårda sina relationer. Om man har något otalt med någon försöker man att sluta frid inför Ramadan så att man ska få en skön fastemånad. Och så önskar man varandra Ramadan Karim! (Må du få en rik Ramadan!)

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Nog är det Ramadan, även i Högsbo. Inatt har jag knappt sovit en blund, natten innan var något lugnare. Det har umlats runt i lägenheten över oss där det bor en familj från Uzbekistan. Att de orkar!!? Kram Annika och barnen. Jens är på mutresa med Svenskt Näringsliv i Zagreb, Kroatien...

september 30, 2006 11:21 fm

 
Anonymous Anonym said...

Märkligt, har inte tänkt på det innan men några av de svenska tonåringar som jag jobbar med äter heller aldrig något på dagarna men säger att de äter på kvällen med mamma och pappa. Skall fråga dem nästa gång, de kanske är muslimer...?
/Magnus Brengesjö

oktober 03, 2006 7:41 em

 
Blogger Emil said...

Absolut. Släng till dem Koranen while your at it. Fast frågan är om de fattat att det bara är under en månad per år man ska fasta. Och frågan är om de skjuter med pistoler och gevär halva nätterna. Annars är de ju inga riktiga muslimer.

oktober 04, 2006 8:17 em

 
Anonymous Anonym said...

Har kollat om de skjuter med pistoler och gevär, och det gör de! de fullkomligt älskar det och vill att jag också skall prova!
/Magnus- lärare till on line-spelare

oktober 05, 2006 2:57 em

 

Skicka en kommentar

<< Home