Monika, Emil och Amos Mattsson rapporterar om livet i Jemen. Vill du ha nå oss? Brev eller paket: Mattsson, SFM, P.O. Box 295, Taiz, Jemen. Tel.nr: +9674240155 (ring helst 16-20 svensk tid) Mobil: +967733053193 (dygnet runt) Skype: (hämta ner programmet Skype www.skype.com och ring gratis. Sök efter ”Emil Mattsson”) MSN (www.msn.com) Mail: mattssonemil@hotmail.com, mattssonmonika@hotmail.com Eller gör inlägg på denna blogg. Då får ju alla del av era hälsningar ...

september 09, 2006

Valfeber? - Emil

Det är val om bara knappt en vecka, men här på jemenbloggen har hittills inte rått någon direkt valfeber. I Jemen är temperaturen dock hög – kanske inte så mycket beroende av det svenska valet men kanske framförallt på grund av det jemenitiska som också äger rum om någon vecka. (Precis när jag skriver detta åker en glassbilsliknande lastbil omkring med rassliga högtalare som skriker ut något slags propagandabudskap för att stötta den sittande presidenten, som för övrigt lett Jemen i 27 år).

Men tillbaks till det svenska valet. Som en del säkert vet har jag alltid haft en stor förkärlek till svensk inrikespolitik i allmänhet och riksdagsval i synnerhet. Som ni förstår kan ju detta skapa en viss frustration när man bor bor i Jemen. Förstår ni känslan av att sitta här utan möjlighet att besöka valstugor, se partiledarutfrågningar och känna av stämningar.

Nu har jag dock bestämt – så här i den absolut sista valspurten – att försöka vända min frustration till något positivt. Därför startar jag från och med idag upp en levande valsimulator. Är du osäker på i vilken riktning du vill putta vårt land om en vecka så ta ställning till följande 14 påståenden. Du anger för varje påstående om du är positiv, negativ eller neutral till det aktuella påståendet (tänk poängpromenad). När du gjort det anger du vilka tre av dessa frågor du tycker att man borde driva allra först. Lägg in dina svar som en kommentar här på bloggen (det går att göra anonymt om man vill). Sedan väntar du en stund och simulatorn kommer att räkna ut vilket parti du ska rösta på. Det fungerar. Garanterat. Jag är dessutom 100%-igt neutral. Det enda du måste göra själv är att gå till valurnan.

1. Inför trängselskatt i städer där bilköer är ett stort problem
2. Vårdnadsbidrag bör ges till föräldrar som väljer att stanna hemma med barn
3. Avskaffa fastighetsskatten
4. Sverige bör ge mer i internationellt bistånd
5. Sänk bensinpriset
6. Vården, skolan och omsorgen bör vara fullt ut skattefinansierad
7. Förbjud konfessionella friskolor
8. Inför sex timmars arbetsdag
9. Skapa mer jobb i den offentliga sektorn
10. Arbetsrätten bör ses över för att skapa en mer flexibel arbetsmarknad
11. Hårdare tag behövs i kriminalvården
12. Makten i samhället bör flyttas så nära medborgarna som möjligt
13. Betyg bör ges tidigare i skolan
14. Skattenivåerna i Sverige bör väsentligen sänkas

Läs mer om politik, religion och annat: http://godjord.blogspot.com

27 Comments:

Anonymous Anonym said...

1. negativ
2. positiv
3. negativ
4. positiv
5. negativ
6. neutral
7. negativ
8. neutral
9. positiv
10. också positiv
11. negativ
12. positiv
13. neutral
14. negativ

Nå vad blir jag för något? Jag är ju inte särskilt blocklojal. Ena frågan känner jag mig borgerlig och nästa är jag medlem i vänsterkartellen som de säger. Hjälp mig rätt, du guru i jemen!

/Krill

september 11, 2006 9:49 fm

 
Anonymous Anonym said...

1 Ja (åtminstone i Stockholm)
2 Nej
3 Nej
4 Ja
5 Nej
6 Neutral
7 Ja
8 Vet inte
9 Ja
10 Nej
11 Nej
12 Ja
13 Nej
14 Nej

Fast mest svarade jag för att visa god vilja. Egentligen vill jag att du ska hitta en EU-vänlig (eller mindre EU-fientlig) miljöpartist åt mig att kryssa i. Vet du någon sådan?

Lars

september 11, 2006 9:30 em

 
Blogger Emil said...

Kristian (hej förresten din gamle räv, det är bedrövligt att vara så långt ifrån dig under så långa perioder. Jag skulle behöva ett LST-pass med dig snart för att utreda livets väsentligheter), precis som du beskriver dig själv är du ytterst svårplacerad på vänster-högerskalan. Du vill skapa jobb i offentlig sektor och du tycker att skattenivåerna är helt okej – typiskt vänster. Samtidigt vill du se över arbetsrätten, du gillar idén om vårdnadsbidrag och har inget emot konfessionella friskolor – typiskt höger. Dock – just denna ambivalens mellan höger och vänster finns hos ett parti, nämligen:

miljöpartiet

Man vill inte sänka skatterna, man är öppen för att skapa mer jobb i offentlig sektor, man kan tänka sig att förändra arbetsrätten för att förenkla tillvaron för småföretagare och man föreslår ett slags vårdnadsbidrag som går ut på att man får bidrag om man går ner i tjänst för att vara hemma med sitt/sina barn.

Du avviker från miljöpartiet endast när det gäller en fråga, vad gäller trängselskatten. I övrigt håller du helt eller delvis med miljöpartiet om allt. Helt när det gäller frågor som fastighetsskatt, internationellt bistånd, konfessionella friskolor, kriminalvård, decentralisering av makten och skattenivåer. Delvis när det gäller vårdnadsbidrag, jobb i offentlig sektor och arbetsrätt.

Så tag ditt förnuft till fånga.

september 11, 2006 10:53 em

 
Blogger Emil said...

Tjena Lars!

Bedrövligt att bara möta dig i det här forumet, vi hann ju inte ens ses i Göteborg i somras. Hoppas allt är bra!

Av dina svar att döma i detta test ligger du nog i och för sig närmre vänsterpartiet och kanske även socialdemokraterna än miljöpartiet (jag tänker exempelvis på frågor som konfessionella friskolor där miljöpartiet är för, arbetsrätt där miljöpartiet är öppna för förändringar), men jag känner ju dig och vet att du har andra goda skäl till att välja miljöpartiet. (Det finns ju flera!)

EU-vänliga miljöpartister växer inte på träd. Jag tror i och för sig att flera i partitoppen mer än väl förstår värdet av ett väl fungerande EU-samarbete, men att de inte riktigt vågar outa med detta eftersom de vet att 60% av mp:s medlemmar består av gråskäggiga flanellskjortsklädda idealister som bor i små ekostugor (som läcker in) på landsbygden. Utan rinnande vatten. De gillar inte EU. Jag vet, jag har bott mitt ibland dem.

Eftersom jag röstade från utlandet i år hade jag inte möjlighet att namnkryssa. Så jag har tyvärr inte satt in mig i frågan. Men jag hoppas att få återkomma i frågan.

september 11, 2006 11:58 em

 
Anonymous Anonym said...

Ja din gamle valälskare. Jag tror nog att du har rätt även om din hjälp är långväga. Får nog bli MP i åtminstone riksdagen. Skall undersöka de kommunala valfrågorna lite närmre så får vi se.

Det enda obehagliga i en MP-röst är att den ju på sätt och vis tillfaller Persson. Denne Persson var så dryg och otrevlig i debatten med Reinfeldt att jag nästan blev moderat. Skulle hellre se Reinfeldt som statsminister även om det känns lite otäckt om det skulle bli borgerligt styre.

Avsluta det där arabiska äventyret nu och kom hem så kan vi både springa, prata om Gud och politik och kanske ta ett par öl. Det hade varit trevligt.

Kristian

september 12, 2006 2:50 em

 
Anonymous Anonym said...

Tjena brossan!
Jag får ju dessvärre inte rösta i något annat än skolvalet men i alla fall. Kan glädja dig med att jag blivit miljöpartist i alla andra såna här test. Men jag får la testa dig också...

1. positiv
2. neutral
3. negativ
4. positiv
5. negativ
6. neutral
7. neutral
8. positiv
9. positiv
10. ingen aning
11. neutral
12. neutral.
13. neutral
14. negativ

Ha det super och hälsa familjen...// syrran

september 12, 2006 9:47 em

 
Anonymous Anonym said...

Hej brorsan!
This is Denmark calling.
My vote goes to.
1. positiv
2. positiv
3. negativ
4. positiv *
5. negativ
6. neutral
7. neutral
8. negativ
9. positiv
10. neutral
11. negativ *
12. neutral
13. negativ
14. negativ *

Nu önskar jag ju istället att jag fick rösta i DK. Det är på tiden att vi får rensat lite bland den sittande regeringen här. Men men, man skall väl också tänka på Sveas bästa. Och så en fråga: Är det bara mig, men jag har inte hört så mycket om invandrardebatten i ...debatten. Jag vill ha in så många som överhuvudtaget möjligt, men jag hittar inget parti som delar mina åsikter :-)
Är det försent att vara anonym?
Kram Oscar

september 12, 2006 11:04 em

 
Blogger Emil said...

Det känns som om att många sympatier går i ungefär samma riktning. Nu vill vi ha variation. Nyliberaler och gråsossar, konservativa och kommunister, tag plats, nu är scenen er! (Astrid och Jeanette, svar kommer nog tids nog ...)

september 12, 2006 11:07 em

 
Anonymous Anonym said...

Here are the votes from the Molndal jury:
1.ja
2.nej
3.nej
4.ja *
5.nej
6.ja *
7.ja
8.nej
9.ja
10.nej
11.nej
12.ja *
13.nej
14.nej

september 13, 2006 8:51 fm

 
Blogger Emil said...

Hej Jeanette!

Du diggar dagens skattenivåer, du tycker att vården, skolan och omsorgen fullt ut bör vara skattefinanseiead och du vill skapa nya jobb i offentlig sektor. Det är nog bara att inse Jeanette – du har hjärtat åt vänster. Jag skulle säga så här: du ligger mp, men lika nära ligger du faktiskt vänsterpartiet och nästan lika nära socialdemokraterna. Samtidigt förstår jag din motvilja att rösta på Göran. Mitt råd är följande: röstar du på s röstar du på Göran, röstar du på v stöttar du Göran, röstar du på mp väljer du åtminstone ett bråkigt alternativ. Och, jag tror inte att de efter detta valet kommer att stötta en s-regering utan att själva få vara en del av den. (Det här är förstås ren spekulation …) På mp:s senaste kongress bestämde medlemmarna mot partiledningens vilja att man till och med skulle kunna tänka sig ett regeringssamarbete med moderaterna. Så vem vet … Vart de än hamnar tror jag att de kan påverka politiken i en mer hållbar riktning. (Sista meningen var förstås inte så objektiv, men det tror jag ni har överseende med.)

Till er andra i kön. Håll ut!

september 13, 2006 12:35 em

 
Blogger Emil said...

Hej Oscar!
Härligt med lite danska perspektiv!
När du prioriterar vilka tre frågor som är viktigast för dig nämner du följande:
1. Du anser inte att skattesänkningar bör prioriteras
2. Du tror inte på hårdare tag inom kriminalvården. Som socionom du är anser du förstås att kriminalvård måste få vara just – vård.
3. Du vill att Sverige ska ge mer i bistånd

Dessutom lade du till en fråga själv. Du vill ha fri invandring.

Med risk för att upprepa mig. Det finns bara ett parti som håller med dig om samtliga av dessa fyra frågor: Miljöpartiet.

Fri invandring kanske inte är något man kommer att kräva de närmaste fyra åren (tyvärr, det vore lite häftigt …), men det står klart och tydligt i partiprogrammet att det är målet.

Du håller med miljöpartiet i alla frågor utom när det gäller 6-timmars arbetsdag.

Så, om du inte redan har poströstat. Nu vet du.

september 13, 2006 9:21 em

 
Blogger Emil said...

Hej Astrid!
Som samhällskunskapslärare och bror känner mig stolt över att ha en 16-årig syster som vet vad hon tycker i frågor som fastighetsskatt, hur man skapar jobb och frågan om hur lång arbetsdagen ska vara. Precis som du skriver tar du miljöfrågorna på allvar. Du vill också skapa mer jobb i offentlig sektor och införa 6-timmarsdag. Detta tyder på att du inte bör rösta borgerligt. Så vad återstår, jo två partier – miljöpartiet och vänsterpartiet.

Känner du att miljöfrågorna är superviktiga för dig, välj miljöpartiet. Vänsterpartiet har inte drivit dessa frågor tillräckligt hårt de senaste åren. Känner du att det är viktigare att skapa massa nya jobb i offentlig sektor, rösta på vänsterpartiet. Miljöpartiet är nämligen öppna för att även privata aktörer kan ta hand om den skattefinansierade välfärden.

september 13, 2006 9:22 em

 
Blogger Emil said...

Hej Mölndal!

Under hela min barndom minns jag hur jag ofta beundrade den fina affischen ni hade (har?) på toaletten. Det var en sådan där härlig 70-talsbild i lite brunmysiga färger med budskapet: “Jag har hjärtat till vänster”. Och ditt hjärta verkar fortfarande vara genomrött (inte genomruttet). Det är idel vänsteråsikter. Att du prioritetar ökat bistånd och en fullt ut skattefinansierad välfärd tyder också på att du vill gå längre än vad sossarna för tillfället vill. Så då återstår endast - vänsterpartiet. (Även om jag hade föredragit Vägval vänster eller Vänsterdemokraterna. Men det är väl bortspillda röster tyvärr.)

Du håller med vänsterpartiet i alla frågor. Amen.

september 13, 2006 9:23 em

 
Blogger Emil said...

Hej Johan!

Rösta på c om du vill rösta grönt socialliberalt, rösta på kd om du vill ha ett parti som åtminstone har som ambition att få in lite kristen etik in i maktens boningar.

september 13, 2006 9:25 em

 
Anonymous Anonym said...

Hej!
Affischen finns inte kvar på toaletten men den har tydligen satt sina spår.
Idag fick både Ingemar o jag brev från Reinfeldt. Han vill att vi skall rösta på honom. Trots att vi fått veta i Uppdrag granskning att han underbetalat barnflickorna som han haft i sin tjänst.
Bra att ha en guru i Jemen.
Idag har Anton varit här o jobbat i källaren. Han skall vara statist i en film av Birro o han skall demonstrera för FNL. Så han ville veta om vi visste något om denna rörelse. Gissa om han fick en utförlig historieföreläsning till middagen av Ingemar!

Kram till er alla tre.
Inger

september 13, 2006 10:52 em

 
Anonymous Anonym said...

Det är ett väldigt vänstertyngt valsamtal här. Som jag iofs själv i rätt hög grad skriver under på men var är alla välmående frikyrkliga borgare? Vågar inte dessa skriva ner vad de tycker eller finns det inga med borgerliga sympatier som läser Jemenbloggen? Trodde du omgav dig med vältaliga, starka KD-förespråkare.

Även om jag håller med dig är det lite lustigt att nästan oavsett vad man svarar blir man miljöpartist. Hm... En beställd valundersökning måhända?

Själv kommer jag rösta på MP förresten. I riksdagen iallafall.

Kristian

september 14, 2006 11:34 fm

 
Anonymous Anonym said...

Thomas från Göteborg:

1. Ja!*
2. Nej!
3. Nej!
4. Ja!*
5. Nej!
6. Ja!
7. Ja!
8. Ja!
9. Ja!
10. Njae
11. Nej!
12. Ja!
13. Nej!
14. Nej!*

intressant - men vad hände med integrationen och jämställdheten?

september 14, 2006 7:28 em

 
Anonymous Anonym said...

hade ju fel adress till min blogg...

september 14, 2006 7:29 em

 
Anonymous Anonym said...

Hei Emil.
Håper alt er bra med dere. Fikk så lyst til at se hvor jeg står i den svenske politikk. Jeg kan jo også være med at påvirke min man ;-)
Hils familien!
Klem Linn
1. positiv
2. negativ
3. positiv
4. positiv
5. negativ
6. negativ
7. negativ
8. negativ
9. positiv
10. positiv
11. negativ
12. positiv
13. negativ
14. negativ

september 14, 2006 8:47 em

 
Anonymous Anonym said...

Hei Emil.
Håper alt er bra med dere. Fikk så lyst til at se hvor jeg står i den svenske politikk. Jeg kan jo også være med at påvirke min man ;-)
Hils familien!
Klem Linn
1. positiv
2. negativ
3. positiv
4. positiv
5. negativ
6. negativ
7. negativ
8. negativ
9. positiv
10. positiv
11. negativ
12. positiv
13. negativ
14. negativ

september 14, 2006 8:48 em

 
Anonymous Anonym said...

1ja
2ja
3ja
4ja
nej
6ja
7nej
8ja med bibehållen lön
9ja
10ja
11nej, de behöver kärlek,varma hjärtan och bli bekräftade för dem de är
12ja
13nej
14nej

september 14, 2006 10:09 em

 
Blogger Emil said...

Jemenbloggen har varit på badsemester i två dagar och är nu tillbaka i den kosmopolitiska staden Taiz (beskrivningen "kosmopolitisk" är hämtad från Lonely Planets Jemenupplaga. Jag undrar om de som skrev boken överhuvudtaget besökte Taiz. Termen kosmopolitisk känns - koko)

Hursomhelst, i morgon kommer de senaste tre inläggen att få sina domar. Var Thomas från Göteborg kommer hamna kan jag nästan gissa, men ni andra känns som oskrivna blad.

Nu börjar vi närma oss valdagen. Det är ruggigt spännande. Finns fler som behöver hjälp med att rösta - fortsätt att skriva in dina svar.

september 15, 2006 9:05 em

 
Blogger Emil said...

Tjena Thomas från Göteborg!

Vilken glädje att möta dig här … Jag känner mig lite som Johannes döparen som skulle döpa Jesus, knappt värdig att ta mig an en sådan mästare … Hursomhelst. Du har rätt i att detta test är inte är helt komplett. Det funkar på de flesta människor, till och med på en sådan komplex människa som du. Men om fyra år lovar jag bättring.

Dina svar är spännande. Vid första anblicken tror man att du blir en klockren vänsterpartist, du håller med vänsterpartiet om i princip varenda fråga.

Men så tittar man en gång till, och då ser man att det finns en spricka. Möjligen en liten, men väldigt avslöjande. Du svarade nämligen “njae” i frågan om arbetsrätten. Utifrån detta njae förstår man följande:

Du är egentligen intresserad av en mer frihetlig socialism med anarkistiska drag än den statssocialilism som behärskar stora delar av vänsterpartiet just nu. Att du slant just på frågan om arbetsrätt avslöjar detta: du har inget emot småföretag som frodas – tvärtom. Det du däremot är emot är att staten ska intervenera på livets alla områden. Du har en ambivalent syn på staten. I vissa frågor ser du staten som lösningen, i andra som en del av problemet. Och detta betyder att det inte är så enkelt för dig att rösta på vänsterpartiet som man kunde tro.

Och plötsligt ställs du inför ett svårt val med tre möjligheter:

1. Du röstar på Vägval vänster eller Vänsterdemokraterna. Dessa partier (eller vad man nu kan kalla dem) stämmer bäst in på din beskrivning av verkligheten. Eftersom dessa partier är så små och inte har någon möjlighet att komma in i riksdagen betyder detta att du kastar bort din röst. En rätt stor del av denna röst kommer att tillfälla mr Reinfeldt.

2. Du röstar på Vänsterpartiet, vars ideologiska grundsyn du i och för sig inte riktigt delar, men vars praktiska politik du till allra största delen är överens med.

3. Du röstar på Miljöpartiet, vars ideologiska grundsyn du känner dig mer bekväm med (i miljöpartiets ideologi finner man ganska mycket av den frihetliga socialism/anarkism som du saknar hos vänsterpartiet. Miljöpartiet vill t.ex. att all makt i samhället ska byggas underifrån och man har inga illusioner kring den “goda staten”) men vars praktiska politik du ibland tycker är alltför borgerlig (t.ex. i fråga om vårdnadsbidrag och friskolor)

Så Thomas, tre alternativ kvarstår. Nu är valet ditt.

september 16, 2006 11:23 fm

 
Anonymous Anonym said...

Här kommer mina svar i sista minuten
1 Ja
2 ja
3 Jag vill ha en rättvis skatt
4 ja
5 nej
6 ja
7 nej
8 nej
9 ja
10 nej
11 nej
12 ja

Hålsningar
Pappa

september 16, 2006 10:09 em

 
Blogger Emil said...

Tjena Linn från Oslo!
Here are the results from Yemen: På en höger-vänsterskala er du något till venster, men akkurat ingen vensterpartist eftersom du synes skeptisk til at vårdehjelpen, skolan och omsorgen bör vara skikelligt skattefinansierad och eftersom du vil se over retten till arbeide. Du skulle kunna vara en miljöengageret sosialdemokrat på högerflanken (typ vad heter han nu igen, gutten som är leider i Friskolornas riksförbund och har jåbet på Hassela-kollektivet) eller en mittenorienteret centerpartist som vill behålla det skattefinansierade välfärdssamhället eller kort och gott en – miljöpartist.

Du har alltså tre val. Velj sossarna om du åpskatter stabilitet och förutsägbarhet, velj centern om du vill ha lite spänning (spänning = kanske regeringskriser, kanske en mer lyckad politik på många områden, kanske kanske, ingen vet) i politiken de närmaste fyre åren eller velj miljöpartiet om du vill ha mer råk´n roll och Maria Wetterstrand som ny superminister.

Klem Emil

september 16, 2006 11:33 em

 
Blogger Emil said...

Hej anonym!

Du ligger helt klart till vänster på en höger-vänsterskala. Du vill att skolan, vården och omsorgen helt bör vara skattefinansierad och du trivs ganska bra i vårt högskattesamhälle. Samtidigt är du inte dogmatisk i dina vänsteråsikter. Du tycker att det vore bra att sänka fastighetsskatten och du tycker att idén med vårdnadsbidrag är bra.

Jag har sagt det många gånger förr. Kanske har jag betalt för att säga det här, det känns nästan så. Men även du hamnar i miljöpartiets hägn. Av den enkla anledningen att du håller med miljöpartiet mer eller mindre i alla frågor utom en enda, den om fastighetetsskatten. När jag dessutom läser din kommentar på frågan om kriminalvård: “de behöver kärlek, varma hjärtan och bli bekräftade för dem de är” så tänker jag: så skulle inte någon svensk partiledare uttrycka sig idag. Föreställ er Reinfeld säga det. Eller Persson. Eller Hägglund. Eller Lars. Eller Ohly. Eller Maud. Det blir fel.

Däremot finns det ett språkrör som på ett självklart sätt skulle kunna ta dessa ord i sin mun: Maria Wetterstrand.

september 16, 2006 11:34 em

 
Blogger Emil said...

Hej pappa!

Spänn fast dig, här kommer den sanning som du förnekat hela ditt liv. Du är ingen kristdemokrat. Tänk om Partiet visste att du gillar trängselskatter, inte har något emot rättvisa fastighetsskatter, inte vill sänka bensinpriset, vill ha en fullt ut skattefinansierad välfärd, inte vill se över arbetsrätten (och jag tror inte du vill ha väsentligen sänkta skatter heller, även om du aldrig svarade på den frågan). Det blir inte så mycket kristdemokrati kvar i dina åsikter, förutom att du diggar vårdnadsbidrag och konfessionella friskolor.

Av dina svar att döma skulle man kunna tro att du vore en miljöpartist. Sånär som på en fråga (6-timmars arbetsdag) håller du med mp om allt. Så mp är förstås mitt första alternativ. Men eftersom jag vet att du uppskattar stabilitet och ordning och reda i statsfinanserna, och eftersom mp kan upplevas lite sladdriga (jag sade “upplevas lite sladdriga”) så blir mitt andra råd: rösta på sossarna. Eller mitt tredje råd: rösta på kd, men lova i så fall att de närmaste åren jobba för att partiets politik faktiskt förändras. Annars ger du ju din röst på ett parti vars åsikter du faktiskt inte delar.

september 16, 2006 11:48 em

 

Skicka en kommentar

<< Home