Monika, Emil och Amos Mattsson rapporterar om livet i Jemen. Vill du ha nå oss? Brev eller paket: Mattsson, SFM, P.O. Box 295, Taiz, Jemen. Tel.nr: +9674240155 (ring helst 16-20 svensk tid) Mobil: +967733053193 (dygnet runt) Skype: (hämta ner programmet Skype www.skype.com och ring gratis. Sök efter ”Emil Mattsson”) MSN (www.msn.com) Mail: mattssonemil@hotmail.com, mattssonmonika@hotmail.com Eller gör inlägg på denna blogg. Då får ju alla del av era hälsningar ...

december 16, 2005

Priserna i Jemen - Monika

Att leva i Jemen är billigt – om man är svensk. Trots att vi lever på s.k. volontärbidrag så är vi absolut inte fattiga om man jämför med jemeniterna. En månadslön för en jemenit kan ligga på 1000 kronor – om du har turen att ha ett arbete för arbetslösheten är hög. Tjänar du 2000 kr i månaden är du välbetald. Sedan finns det förstås de som tjänar betydligt mer än så – skillnaden mellan fattiga och rika är stor. Och om vi skulle kategoriseras som något så är det nog som rika trots att vi lever lite utanför det normala samhället.

På gatan kan du köpa mat billigt. En hel grillad kyckling här där vi bor kostar 400 YR vilket är ungefär 8 kronor. Med ris och bröd till får du lägga till fem kronor. En falafel på stan kan du få för mindre än en krona upptäckte Emil häromdagen.

Även i affärerna är det billigt – framför allt mat som är producerad här i arabvärlden. Om du köper sådant som är från väst så får du betala lite mer. Blöjor är en sådan sak – de kostar ungefär som i Sverige. Då kan ni räkna ut att det inte är många som har råd att köpa blöjor till sina barn om de tjänar tusen kronor i månaden. (Så då gör de som vi – använder tygblöjor. Funkar utmärkt även i Jemen.)

Det lokala transportmedlet är framförallt ”debab”. En massa vita toyotabussar kör omkring på gatorna och man håller lite koll på vilket linjenummer de visar och så vinkar man lite om man vill åka med. Har man tur stannar de. Stannar de inte kan man vänta max trettio sekunder så kommer det en ny. Som kvinna får man kanske vänta lite längre eftersom man inte kan sitta brevid en man hur som helst. Priset? 20 YR, dvs inte ens en krona! Så det är helt klart ett prisvärt sätt att ta sig fram. Säkerheten däremot är nog inte svensk standard. Dörren är alltid öppen och alla sitter huller om buller. Om föraren sedan tuggat qat hela eftermiddagen förstår ni nog att man skulle fastnat i vilken poliskontroll som helst i Sverige. Men här är ju polisen upptagen med att bevaka svenskar så ingen blir stoppad. Och jag som alltid hävdat att Amos ska sitta fastspänd har fått ge vika lite på reglementet. Vi har visserligen med oss en bilbarnstol men hittills har vi inte använt den. Men den kan nog vara bra att ha om vi ska ut och köra själva med Amos i någon av centrets bilar.