Monika, Emil och Amos Mattsson rapporterar om livet i Jemen. Vill du ha nå oss? Brev eller paket: Mattsson, SFM, P.O. Box 295, Taiz, Jemen. Tel.nr: +9674240155 (ring helst 16-20 svensk tid) Mobil: +967733053193 (dygnet runt) Skype: (hämta ner programmet Skype www.skype.com och ring gratis. Sök efter ”Emil Mattsson”) MSN (www.msn.com) Mail: mattssonemil@hotmail.com, mattssonmonika@hotmail.com Eller gör inlägg på denna blogg. Då får ju alla del av era hälsningar ...

december 16, 2005

Somebody’s watching over us… - Monika

Någon vakar över oss. Och då menar jag inte Gud utan Al Moroor, säkerhetspolisen. De vakar alltid över oss här på centret – både för att skydda oss och för att hålla koll på oss. Om man är intresserad av att veta mer om varför vi behöver beskydd så kan man söka lite på nätet så hittar man nog en artikel om SFM och Jemen…

Emil, Amos och jag är verkligen bevakade – på kvällar och nätter sitter det en säkerhetspolis på baksidan och tittar rätt in på vår altan och kanske ser han lite av vad vi gör inomhus också.

Säkerhetspolis låter ju lite ruskigt men det här är snälla grabbar. Emil har börjat att kommunicera lite med mannen på taket men det är inte helt lätt att stå och ropa till varandra när man talar olika språk. Nu vet han i alla fall att vi är svenskar. Och han, liksom många andra jemeniter, gillar barn. Ikväll ropade han till mig att han hade ”chocolate for habibi” alltså choklad till älsklingen. Så jag fick springa ner på gräset så att han kunde kasta till mig – en påse (av plast så klart, ni har ju läst Emils blogg) innehållandes choklad och en mangofestis! Så inte är vi rädda för de här vakterna inte.

Vakterna som finns på framsidan brukar hjälpa till att öppna porten om man ska köra ut sin bil. Speciellt bra för oss som är nya eftersom det finns ett antal haspar och hakar som ska dras hit och dit innan porten kan öppnas så att det kan passera en bil. Kanske är det lättare att komma in i himlen än genom porten på SFM?

Givetvis känns det lite konstigt att vara så bevakad och visst finns det de som misstror säkerhetspolisen. Men vi tror nog ändå att de gör oss lite säkrare i ett land där det finns mycket fundamentalism och många vapen i omlopp. Det skulle nog kännas farligare om ingen brydde sig om vad som hände oss svenskar.