Monika, Emil och Amos Mattsson rapporterar om livet i Jemen. Vill du ha nå oss? Brev eller paket: Mattsson, SFM, P.O. Box 295, Taiz, Jemen. Tel.nr: +9674240155 (ring helst 16-20 svensk tid) Mobil: +967733053193 (dygnet runt) Skype: (hämta ner programmet Skype www.skype.com och ring gratis. Sök efter ”Emil Mattsson”) MSN (www.msn.com) Mail: mattssonemil@hotmail.com, mattssonmonika@hotmail.com Eller gör inlägg på denna blogg. Då får ju alla del av era hälsningar ...

augusti 08, 2006

USA - Emil

I förrgårdagens avsnitt av ”God morgon världen” (Tack SR för att ni äntligen har lagt ut mitt favoritprogram som mp3-fil!) talade Cecila Uddén om den dubbla inställning som människor i Libanon ofta har till USA. En person Cecilia talade med beskrev USA som ”en ogudaktig nation”och ”Satan”, samtidigt som hans dröm var att få bo just i det landet: ”Där skulle man kunna ett värdigt liv”. Denna besynnerliga dubbelhet till USA känner vi ofta av här i Jemen när vi talar med människor. Man avskyr USA för dess arroganta utrikespolitik, för dess inblandning i Mellanöstern (Israel, Afghanistan, Irak, Saudiarabien) osv. samtidigt som man inget hellre skulle vilja än att flytta dit.

På planet från Frankfurt till San´aa via Kairo träffade vi flera egyptisk-amerikanska och jemenitisk-amerikanska familjer som bodde i USA men som skulle fira semester i sina hemländer. När man ser dessa människor och talar med dem slog det oss med vilken stolthet de beskriver sig som både amerikaner och som jemeniter/egyptier. Vad är hemligheten bakom att USA på många sätt verkar lyckas integrera människor från hela världen medan vi i Sverige ständigt misslyckas? Jag inbillar mig att en iranier-svensk eller en somalier-svensk inte med stolthet berättar för övriga flygpassagerare att de är ”svenskar” på sina semesterresor till sina hemländer. USA byggdes upp av en vision konkretiserad i en grundlag som skulle göra det möjligt för alla människor att känna sig som amerikaner, men vad håller Sverige samman? Små grodorna? Vemodet? Längtan till en röd stuga på landet? Brunbrända lintottar? Inte konstigt att det är svårt att bli svensk…

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Salaam alejkom!

Magnus från Lugnet i Majorna här! USA...ja, "dubbelhetens land" är ett bra epitet för denna nation. Pratade igår med en god vän som varit över och spelat in fyra lovsångsskivor i Florida. I de pauser som uppstod mellan inspelningarna blev de hembjudna till en av lovsångarna som stolt ebjöd dem att pröva hans kraftiga automatvapen mot människoliknande tavlor på bakgården...

Alhamdudillah!

augusti 09, 2006 2:14 em

 
Anonymous Anonym said...

Hej!
Undrade just när det skulle komma nyheter från er. Skönt att ni känner er hemma i ert jemenitiska hem o inte bara sitter o längtar till Sverige. Där man har sin säng har man sitt hem heter det väl.
Tack än en gång för att ni kom o hälsade på i Mölndal.
Skulle kunna skriva en längre artikel ang. Emils reflektioner om USA. Nöjer mig med några korta kommentarer: USA's ursprungsbefolkning bor i reservat -alla andra är invandrare.
Ingen smältdegel utan en blandad sallad där var o en kan kalla sig amerikan men behålla sin gamla nationalitet i många avseenden.
Känner en 13-årig amerikansk pojke som just nu är på svenskläger i Minnesota - kanske lär han sig små grodorna. Hans farfarsfarfarsfar var baptist från Närke o sökte sig till USA för att fritt få utöva sin religion.
Bush o hans politik är snart ett minne blott - allt det som är bra lever.
EM har vi i Göteborg just nu.
Kram
Inger

augusti 11, 2006 10:23 em

 

Skicka en kommentar

<< Home