Monika, Emil och Amos Mattsson rapporterar om livet i Jemen. Vill du ha nå oss? Brev eller paket: Mattsson, SFM, P.O. Box 295, Taiz, Jemen. Tel.nr: +9674240155 (ring helst 16-20 svensk tid) Mobil: +967733053193 (dygnet runt) Skype: (hämta ner programmet Skype www.skype.com och ring gratis. Sök efter ”Emil Mattsson”) MSN (www.msn.com) Mail: mattssonemil@hotmail.com, mattssonmonika@hotmail.com Eller gör inlägg på denna blogg. Då får ju alla del av era hälsningar ...

februari 16, 2007

Ett enkelt liv - Monika

Att bo i Jemen har både fördelar och nackdelar som ni säkert har förstått. Till nackdelarna hör att det är lite långt till familj och vänner i Sverige. Till fördelarna för enkelheten. För även om vissa saker är komplicerade i detta byråkratiska land lever vi ett enkelt liv här.

Vi äger inte många prylar (ur ett svenskt perspektiv i alla fall). Vi bor i en ganska liten lägenhet som PMU betalar hyran för. Nu har vi problem med kakelplattor som faller ner och genomruttna väggar men det fixar centret och dess alltiallo. Vi behöver inte oroa oss för varken kostnader eller kontakt med hantverkare. Det är ett enkelt liv.

Vi äger ingen bil. Vi bokar en bil när vi behöver den och betalar månadsvis för det vi kört. Vår alltiallo på centret kollar olja, tvättar bilarna och är även den som brukar se till att det finns bensin. (Fast det händer att vi tankar vi själva…) En av bilarna råkar dessutom vara en sprillans ny Toyota Landcruiser. Ett enkelt liv.

Vi har knappt lakan och handdukar så att vi kan byta. Istället får vi tvätta över dagen. Funkar alldeles utmärkt i detta varma klimat. Och det känns så enkelt.

Det konstiga är att jag slits mellan känslan av det är så underbart att slippa äga till en längtan efter allt jag vill köpa och äga när jag kommer till Sverige. Hur underbart det ska bli att konsumera. Tänk att kunna gå och köpa god ost i snabbköpet och inte som här bli rörd till tårar över att hitta goda grejer (en påse frysta jordgubbar, ett vitt formbröd med ägg i degen, en engelsk cheddar) i Aden, två och en halv timmas bilresa härifrån. Och jag som inte kände något större konsumtionsbehov när Amos föddes utan använde begagnat mest hela tiden drömmer nu om allt jag ska köpa: barnvagnar, kläder, roliga leksaker till båda Amos och den som vi ännu inte känner. Förhoppningsvis kommer konsumtionsbehovet att gå över och istället kommer längtan efter det enkla att komma tillbaka. Det känns bättre i längden att inte vara beroende av så många prylar, att försöka leva så enkelt som möjligt. Bara vi har köpt hus, bil, barnvagn, och nya sängar, nytt köksbord, nytt vardasgsrumsbord först. Sedan – ett enkelt liv.