Monika, Emil och Amos Mattsson rapporterar om livet i Jemen. Vill du ha nå oss? Brev eller paket: Mattsson, SFM, P.O. Box 295, Taiz, Jemen. Tel.nr: +9674240155 (ring helst 16-20 svensk tid) Mobil: +967733053193 (dygnet runt) Skype: (hämta ner programmet Skype www.skype.com och ring gratis. Sök efter ”Emil Mattsson”) MSN (www.msn.com) Mail: mattssonemil@hotmail.com, mattssonmonika@hotmail.com Eller gör inlägg på denna blogg. Då får ju alla del av era hälsningar ...

januari 20, 2007

Amos och hundarna

Att växa upp i Jemen ger barn en annan världsbild än att växa upp i Sverige. Häromdagen pratade far och son Mattsson om vilka djur man kunde klappa.
”Kan man klappa ett får?” undrar Emil.
”Ja” tycker Amos.
”En get då?”
”Jo, det kan man” svarar Amos säkert eftersom han har gjort detta flera gånger på sistone.
”En hund då?”
”Nej” svarar Amos och skrattar åt detta absurda förslag. Klart man inte kan klappa en hund. De syns ju bara till ibland på bakgatorna och är absolut inget man vill klappa. Säkert fulla av skabb och dessutom rabiessmittade.

I Amos värld är det dessutom mycket vanligare att se en kamel än en häst. Kameler är ett bruksdjur här som används för transporter, framförallt på landsbygden men även inne i stan. Vad jag vet finns det bara en häst i vår stad och den används av en fotograf för barnfotograferingar. Ibland ser man den utanför fotografen och ibland står den i parken eller på zoo. Hästar passar inte som bruksdjur i detta varma klimat tror jag, och för dem som bor i bergen är en åsna mycket mer praktisk.

Sådan världsbild får man av att växa upp i Jemen. Ska bli spännande att se hur Amos reagerar på alla spännande saker i Sverige i sommar.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Amos har ett och annat att lära om livet...

januari 27, 2007 9:00 em

 
Blogger Emil said...

Vi får hoppas att han inte har lärt sig alltför mycket av de jemenitiska barnen. De ser hundar bara som pricktavlor för sina stora stenar.

januari 29, 2007 10:58 em

 

Skicka en kommentar

<< Home