Monika, Emil och Amos Mattsson rapporterar om livet i Jemen. Vill du ha nå oss? Brev eller paket: Mattsson, SFM, P.O. Box 295, Taiz, Jemen. Tel.nr: +9674240155 (ring helst 16-20 svensk tid) Mobil: +967733053193 (dygnet runt) Skype: (hämta ner programmet Skype www.skype.com och ring gratis. Sök efter ”Emil Mattsson”) MSN (www.msn.com) Mail: mattssonemil@hotmail.com, mattssonmonika@hotmail.com Eller gör inlägg på denna blogg. Då får ju alla del av era hälsningar ...

januari 08, 2007

Soqotra 2 - Emil

På Soqotra hyrde vi en chaufför, Ali, som körde runt oss dit vi ville. En dag hälsade vi på i hans by som låg cirka tre timmar i bil från all civilisation. Vi reste dit i Alis gamla Landcruiser, upp och ner längs bergskanterna, på en oerhört skumpig och dålig stig. Men resan var helt klart värd sitt pris. Byn låg oerhört vackert belägen i en dal omgiven av höga berg.

På bilden ser ni Alis far som vi träffade ett par dagar innan muslimernas stora högtid, eiden. För att göra sig vacker inför festligheterna har han noggrant dränkt både sitt hår och sitt skägg i henna.

Byn var vacker men byns sociala reglemente kanske borde uppdateras. Ali fick nämligen inte bjuda hem oss på lunch, det skulle sheichen, hövdingen, i byn inte uppskatta. Därför blev det lunch hos sheichen istället. Det intellektuella utbytet med honom blev inte överväldigande. Han kunde inte ett ord engelska och mina tio standardfraser på arabiska går ganska snabbt att tröska sig igenom. Det vi bar med oss från mötet med sheichen var istället den gastronomiska chock som mötte oss. I klartext: vi fick en överdos på get. Det här är vad vi blev bjudna på under två långa timmar:

1. Sur getmjölk (den ska vara sur).
2. Te med getmjölk i.
3. Sur getmjölk (den ska fortfarande vara så).
4. Te med getmjölk i.
5. Färsk varm getmjölk.
6. Ris kokt i getmjölk.
7. Get. Och då snackar vi get, vi snackar lever, hjärta, öron, penis och allt. Sheichen satt med sin kniv och skar upp geten bit för bit, och eftersom kniven var lång och vass uppfattade vi det som att vi inte hade något annat val än att trycka ner de olika kroppsdelarna.
8. Och så mer getmjölk förstås. I olika former.

(Monikas tillägg: Som gravid är denna kost mindre lämplig. Man ska ju undvika opastöriserad mjölk och det var det svårt att göra denna dag. Jag undvek dryckerna så gott det gick men var väldigt hungrig och var tvungen att äta av maten. Tänkte först att ris är ju utmärkt mat men insåg snabbt att den också smakade av getmjölk. Åt ändå. Trodde faktiskt att jag skulle kräkas i sheichens representationshus. Men klarade mig. Aldrig mer get!)

Om man är bofast på Soqotra har man två val: antingen lever man på fisket eller så lever man på getterna. Hade jag tvingats att leva på ön vet jag vad jag hade valt.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej!
DN hade en artikel idag om en prisbelönt kock som önskat åka till Oman. I artikeln nämndes också helstekt get - man la den i en vedeldad grop i 24 timmar - huvudet med ögonen var det finaste o den svenska kocken fick det.
Inga kommentarer om denna måltid så förmodar att han inte var särskilt trakterad.
Lärorikt att läsa alla era inlägg så fortsätt skriva även om ni inte får kommentarer så ofta.
En kompis kommer med artikeln från GP som hon fått syn på idag.
Kramar
Inger

januari 14, 2007 6:53 em

 

Skicka en kommentar

<< Home