Monika, Emil och Amos Mattsson rapporterar om livet i Jemen. Vill du ha nå oss? Brev eller paket: Mattsson, SFM, P.O. Box 295, Taiz, Jemen. Tel.nr: +9674240155 (ring helst 16-20 svensk tid) Mobil: +967733053193 (dygnet runt) Skype: (hämta ner programmet Skype www.skype.com och ring gratis. Sök efter ”Emil Mattsson”) MSN (www.msn.com) Mail: mattssonemil@hotmail.com, mattssonmonika@hotmail.com Eller gör inlägg på denna blogg. Då får ju alla del av era hälsningar ...

februari 03, 2006

Den danska härvan - Emil

Visst finns det mycket att uppröras över kring publiceringen av bilderna på Muhammed i Jyllands-Posten. För det första, varför publicerar tidningen dessa bilder enbart med syfte att provocera? Till vilken nytta? Varför utnyttjar seriös media sin makt åt att medvetet blåsa på konflikten mellan den muslimska världen och västvärlden? Hur dum får man vara? För det andra, vilken logik finns hos de extrema islamistiska organisationer och företrädare som vill straffa människor från Danmark därför att en oberoende tidning publicerat bilder på deras profet? Vilken världsbild och vilken människosyn har man?

I vår hemstad Taiz märker man förstås av det som har hänt i Danmark. När jag igår satte mig på bussen utanför vårt center hör jag att de som sitter bredvid mig talar om Danmark. Beror det på att de såg att jag gick på utanför det svenska centret? Eller skulle de tala om det ändå? Häromdagen delade de ut flyers på stan där man uppmanas att bojkotta danska och norska produkter. Danska produkter hittar man gott av här i Jemen, framförallt livsmedel, men norska produkter, finns det några sådana utanför Norge bortsett från oljan?

I de jemenitiska tidningarna diskuterar man förstås också publiceringarna i Danmark. Och man verkar vara rörande överens: Om detta är demokrati, då är vi inte fullt så säkra på att det är det vi vill ha. Och kanske är detta det sorgligaste av allt i hela den här härvan. För vad arabvärlden verkligen är i stort behov av nu är just demokrati. Så att folken kan bli av med dessa korrupta regimer som själva skor sig men fullkomligt struntar i de strukturella förändringar som måste göras. Och demokrati och frihet så att människor kan välja sina liv själva. I Jemen där vi bor riskerar man att bli dömd till döden om man till exempel skulle välja att konvertera till kristendom. Bara en sådan sak.