Monika, Emil och Amos Mattsson rapporterar om livet i Jemen. Vill du ha nå oss? Brev eller paket: Mattsson, SFM, P.O. Box 295, Taiz, Jemen. Tel.nr: +9674240155 (ring helst 16-20 svensk tid) Mobil: +967733053193 (dygnet runt) Skype: (hämta ner programmet Skype www.skype.com och ring gratis. Sök efter ”Emil Mattsson”) MSN (www.msn.com) Mail: mattssonemil@hotmail.com, mattssonmonika@hotmail.com Eller gör inlägg på denna blogg. Då får ju alla del av era hälsningar ...

februari 28, 2006

Aden - Emil

Förra helgen var vi i Aden, Jemens andra stad belägen längst söderut mot Indiska oceanen. Som jag tidigare har försökt förmedla i denna blogg blir jag mer och mer övertygad om att Jemen är ett av de mest religiösa, konservativa och minst liberala och kosmopolitiska länderna som finns i världen. Men skulle man ändå behöva använda ett begrepp som ”kosmopolitiskt” på någon stad i Jemen skulle det utan tvekan vara staden Aden. Här finns nämligen:

En rulltrappa. Jemens enda sägs det. Jag satt och iakttog rulltrappan en stund på den alldeles nybyggda shopping-mallen där man finner den. En i sanning stor upplevelse. För att hjälpa människor ombord på den 15 meter långa resan upp mot våning två finns ständigt en uniformerad rulltrappsvakt beredd att ge ett handtag. Det är kul att studera människor som åker rulltrappa för första gången i sitt liv! Jag bevittnade också en traumatisk upplevelse då en kvinna med barn på egen hand försökte göra en nedfärd på rulltrappan. Kvinnan vågade inte ställa sig på trappan medan barnet, en pojke i fyraårsåldern, helt enkelt satte sig på ett trappsteg och började åka ner på egen hand. Kvinnan stod skrikande kvar på det övre planet, mer och mer hysterisk, medan barnet gråtande satt på rulltrappan på väg nedåt. I ett sådant läge är det bra att det finns rulltrappsvakter …
Espresso. Visserligen förvillande likt det svenska McDonaldskaffet anno 1988 men vaddå?
Stränder. Det var underbart att få bada! 27 grader i vattnet (Indiska oceanen) och kanske 32 på land. Amos sprang omkring och tjöt av glädje över att få bada och leka i sanden.
Öl. I Jemen råder så gott som alkoholförbud men i Aden finns öl och vin på de stora hotellen och restaurangerna (även om det inte syns på menyn …) På Sheraton kostar en öl motsvarande 35 svkr vilket för en outbildad jemenit är en hel dagsinkomst. Men otroligt god var den! För er som gillar historia (Jens? Andreas? Anna? Inger?) var Aden före sammanslagningen mellan Nord- och Sydjemen 1991 Sydjemens huvudstad. Under Kalla kriget var Sydjemen en av Sovjetunionens allierade. Efter sammanslagningen mellan Nord- och Sydjemen 1991 var ett av Nordjemeniternas första drag att bränna ner Sydjemens och Jemens enda bryggeri. Sedan dess råder så gott som alkoholförbud i landet. Så nu vet ni det.