Monika, Emil och Amos Mattsson rapporterar om livet i Jemen. Vill du ha nå oss? Brev eller paket: Mattsson, SFM, P.O. Box 295, Taiz, Jemen. Tel.nr: +9674240155 (ring helst 16-20 svensk tid) Mobil: +967733053193 (dygnet runt) Skype: (hämta ner programmet Skype www.skype.com och ring gratis. Sök efter ”Emil Mattsson”) MSN (www.msn.com) Mail: mattssonemil@hotmail.com, mattssonmonika@hotmail.com Eller gör inlägg på denna blogg. Då får ju alla del av era hälsningar ...

mars 17, 2006

Gudstjänst - Emil

Fredag betyder gudstjänstdag för såväl muslimer som kristna i Jemen. Varje fredag förmiddag träffas vi, ett 60-tal vuxna personer och drösvis med barn, för en enkel kristen gudstjänst i närheten av där vi bor. Det är en fantastisk känsla att man trots att man kommer från så många olika håll i världen (här finns amerikaner, asiater, latinamerikaner, sydafrikaner, européer, australiensare osv) ändå har så mycket gemensamt. Folk i alla åldrar, men unga barnfamiljer dominerar stort. Och det är ganska fantastiskt att lyssna till vad alla dessa människor gör i Jemen. Här finns barnmorskan som kuskar runt uppe i bergen på de nästintill obefintliga vägarna med en Toyota Landcruiser och utbildar kvinnor i preventive healthcare, här finns bilmekanikern som utbildar handikappade jemeniter till att lära sig reparera bilar, här finns läkaren som utbildar jemenitiska läkare, här finns ingenjören som arbetar med att förse Jemen med färskt vatten osv.

Gudstjänsterna är reformert minimalistiska: 45 minuter lovsång, 35 minuter predikan (där vi just nu håller på att beta oss igenom Lukas evangelium), 10 minuter bön och sedan gemenskap kring ett bord på utsidan med iskall färgglad saft och söta kakor. Inga symboler (en symaskin brukar stå längst fram i lokalen …), ingen vacker liturgi, inga levande ljus, men helt okej ändå … Och i avsaknad av kyrkliga hierarkier och betalda tjänstemän får man göra allting själva. Var tredje månad skickas en lista ut där man får pricka för om man vill predika, leda lovsången, öppna grindarna, fixa fika eller sköta söndagsskola. Om man som vi glömde av att fylla i listan får man som straff ta det som blev över: jag och Monika blev uppsatta på att ha hand om söndagsskolan ett antal gånger under vårterminen, dels i gruppen 3-6 år och dels i gruppen 7+ år. Precis vad vi hade längtat efter … Som tur är jag också musikansvarig under ett antal gånger i vår. Då ska jag spela skiten ur dem.